Blog Layout

OBSOBSOBS NY LOVGIVNING PGA EU FORORDNING FRA D 28/1-22 OBSOBSOBS

jan. 28, 2022

Ny lovgivning pga. EU forordning fra d. 28/1-22

På Dyreklinikken Centrum har vi dyrene i centrum, og det vigtigste for os er jeres kæledyrs trivsel og sundhed. Samtidig er vi underlagt lovgivningen og i forbindelse med en ny EU forordning træder der idag en ny lovgivning i kraft også i Danmark. Denne lovgivning/forordning vil påvirke både os og jer og jeres kæledyr. Årsagen til lovgivningen er øget resistens overfor antibiotika og en stigende bekymring for resistens, der kan få alvorlige konsekvenser for os menneske i fremtiden, hvis ikke der gøres noget. Derfor vil der være øget opstramning og regler for brug af medicin og især antibiotika for at nedbringe unødvendig brug af medicin i dyr, og især dyr, der kan indgå i fødekæden for os mennesker. Det er både nødvendigt og fornuftigt med et fokus på resistens problemet, men sådan som lovgivningen er sat op, der skal dække problematikken i alle EU lande, betyder det, at vi i Danmark kan komme i klemme både som dyrlæger, dyreejer og ikke mindst jeres kæledyr. Den Danske Dyrlægeforening og os dyrlæger forsøger efter bedste evne at navigere i disse regler, samtidig har både Den Danske Dyrlæge Forening, os dyrlæger og andre foreninger højlydt forsøgt at gøre opmærksom på problematikken, udfordringerne og risikoen for at gå på kompromis med dyrenes tarv i forhold til lovgivningen, men uden det haft den ønskede effekt og uden vi kan gøre andet end at følge lovgivningen.

Årsagen til vores bekymringer og frustrationer er, at de nye love bestemmer, hvad vi må ordinere til vores kæledyr og hvor længe og i nogle tilfælde, at vi slet ikke må udlevere medicin til jeres kæledyr. 

 

Dette betyder det for dig som ejer et kæledyr:

1) Vi kan få større udfordringer med at få den ønskede medicin hjem, da vi SKAL bestille det i udlandet, hvis et medicin findes i EU til dyr, selvom det allerede findes humant (til os mennesker) i Danmark. Samtidigt skal vi, inden vi kan bestille det hjem, ansøge fødevarestyrelsen om tilladelse. Dermed kan der gå længere tid, før vi kan behandle kæledyrer med det optimale medicin. EU arbejder pt på en database, der vil gøre udenlandsk medicin mere tilgængeligt, men den er endnu ikke færdig.

2) Vi skal følge anvisningen på medicinen, dvs dyrlægerne ikke længere heller ikke udfra vores faglige vurdering må behandle i kortere eller længere tid end medicinen er godkendt til. Og det er ikke muligt at udstede ny medicin eller recepter MEDMINDRE, at kæledyret bliver tilset af en dyrlæge igen hver gang. Dvs. at har dit kæledyr en kraftig hudinfektion, må vi kun behandle med antibiotika de antal dage, medicinen er godkendt til, selvom vi som dyrlæger, udfra vores faglige vurdering, ønsker at behandle i længere tid. Kræver behandlingen længere tid end medicinen er godkendt til, vil det kræve hyppige kontroller undervejs for at overholde lovgivningen. Vi skal også tilse dit dyr hver gang, vi skal udlevere ormekur.

3) Vi må ikke længere ringe recepter ind og apoteker må ikke tage imod telefon recepter. Vi må kun udlevere recepter på klinikken, indtil der er oprettet en server for recepter fra dyrlæger. Denne server er endnu ikke færdig og vi har endnu ikke fået svar på hvornår den forventes at være færdig. Dog må recepter, der sendes krypteret anvendes og dette arbejder vi på og forventer er klart hos Dyreklinikken Centrum i slutningen af næste uge.

4) Der bliver øgede krav til øget diagnosticering og resistens bestemmelse for behandling af infektionssygdomme med antibiotika m.fl. 

 

Dette gælder specielt for dig med kaniner:

5) Kaniner bliver i EU pr. definition kategoriseret som produktionsdyr fra idag. I Danmark er langt de fleste kaniner kæledyr og ikke produktionsdyr. Selvom både dyrlæger i hele landet og Den Danske Dyrlægeforening virkelig har efterspurgt og udtrykt vores frustration og bekymring, har vi ikke kunne få gennemført en mulighed for at lave en særregel, som kan undtage en kanin fra konsum, selvom det er en kælekanin. Det betyder, at det ikke er muligt for dig at behandle din kanin derhjemme (heller ikke medicin som skal i munden), medmindre du som kanin ejer har et medicin håndteringskursus. Vi fortsætter på klinikken med at behandle dyr, men du SKAL have et medicin håndteringskursus for at få udleveret receptpligtig medicin (dyrlægen har ikke pligt til at følge op på om du har dette kursus, men det er vores pligt at informere dig/spørge dig om du har det). Den eneste undtagelse er, hvis du før d. 1. februar 2007 har haft mere end seks måneders sammenhængende praktisk erfaring med produktionsdyr fra fuldtidsbeskæftigelse i en besætning, herunder erfaring med at give lægemidler til dyr.

6) Der vil blive væsentlig mere papirarbejde ved

behandling af kaniner, da der skal laves tilbageholdelsessedler på al medicin,

både medicin, der er givet til kaninen på klinikken og medicin som udleveres (hvis du

har medicin håndteringskursus). Tilbageholdelsessedler fortæller hvor længe et

dyr ikke må bruges til konsum/fødevare. Vi skal udføre dette, selv om jeres

kanin er en kælekanin og ikke et produktionsdyr.

Vi ved og forstår til fulde de frustrationer og bekymringer ovenstående vil medføre jer som kæledyrsejere. Det gør det i den grad også hos os. Men vi vil til hver en tid kæmpe for en bedre lovgivning, som samtidig tilgodeser nedsat brug af antibiose og dermed mindre risiko for resistens men uden, at det skal gå ud over jer som ejere, eller jeres kæledyr. Hvis dit dyr er eller bliver sygt, skal du stadig kontakte din dyrlæge som du plejer.

 

Medicin håndteringskursus.

Det har siden 2007 været et krav, at man som hesteejer skal have et medicin håndteringskursus, hvis man som ejer selv vil have mulighed for at følge op på medicineringen/behandlingen af sit dyr efter et dyrlægebesøg. Dette fordi heste siden 2007 har været erklæret som et produktionsdyr. Derfor udbyder flere hesteklinikker medicinhåndteringskursus. Det samme er nu gældende for kaninejere, da kaniner pr. 28/1-22 klassificeres som produktionsdyr/dyr til konsum. Et kursus i medicinhåndtering skal give dig en teoretisk og praktisk viden om forsvarlig og korrekt brug af medicin til dyr, samt sikre kendskab til gældende lovgivning. Du skal ifølge loven gennemgå en teoretisk del og en praktisk del.

Der findes et e-learnings kursus som er godkendt af Fødevarestyrelsen til at dække den teoretiske del af et medicinhåndteringskursus. Den teoretiske del tages typisk hjemmefra som internet kursus, mens den praktiske del kan tages hos en dyrlæge. Når du har bestået det teoretiske kursus, vil du kunne gennemføre den praktiske del hos bl.a. dyrlæger. Kursusforløbets praktiske del skal afholdes hurtigst muligt og højst 3 måneder efter afslutning af den teoretiske del. Den teoretiske del skal være bestået, inden man kan tage den praktiske. 

 

Pt. kan man tage et medicin håndteringskursus hos forskellige udbydere, blandt andet hestedyrlæger. Nedenstående er forslag til mulige udbydere af medicin håndteringskurser. 


1) Invitation til Medicinhåndterings Kursus

Hørsholm Hestepraksis afholder medicinhåndteringskursus mandag d 7/3-22, kl 15-19.

Kurset består af to dele, en teoretisk og en praktisk del.

Den teoretiske del foregår online og gennemføres individuelt. Denne del skal være bestået inden den praktiske del.

Den praktiske del afholdes på Holte Rideklub d 7/3-22.

Efter endt kursus udstedes certifikat.

Det er obligatorisk at have dette kursus for at kunne genbehandle sin hest, hvis ikke den er udelukket fra konsum.

Pris 1500 inkl. moms 

Tilmelding sker til dyrlæge Kirsten Ravn, kr@hestepraksis.com, senest d 18/2-22

2) Hillerød Hestedyrlæger, der kan kontaktes på klinik@hestedyrlaegerne.dk

3) Gørlev Dyreklinkik, der kan kontaktes på kontakt.goerlev@vetgruppen.dk

Ring til os
Dyrlæge Laila lavet tandundersøgelse på hund
20 Feb, 2023
Er du i tvivl om hvorvidt dit kæledyrs tænder har det godt eller ej? Så husk, at vi altid tilbyder gratis tandtjek på alle klinikkerne!
Dyrlæge Laila klipper klørene på hundehvalp
30 Jan, 2023
For mange hunde og hundeejere kan kloklip være en udfordrende og stressende situation, men et kloklip behøver ikke at ende ud i blod, sved og tårer.
dyrlæge og veterinærsygeplejerske står på vægt med sort hund i dyreklinikken i kirke hyllinge
09 Dec, 2022
Selvom de fleste af vores kæledyr er hyggelige familiemedlemmer, er en slank og stærk krop vigtigt for dets ve og vel.
kat med orm på dyreklinikken i hvalsø
15 Nov, 2022
Er der ”ris” i pelsen eller ”spaghetti” i din kats afføring?
Hun med nytårspynt og produkter der hjælper mod stress ved høje lyde
14 Nov, 2022
Kæledyr og nytår
Dyrelæge med hvid kat
10 Nov, 2022
Vil du høre mere om katten som ”løve eller leopard”, dens generelle adfærd og behov, tegn på sygdomme og hyppigste lidelser?
09 Sep, 2022
Fra d. 26. september og hele oktober 2022 kan du hos Dyreklinikken Centrum få tilbud på sterilisation og kastration af katte. Dertil er der tilbud på vaccination og chipning ifm. neutralisering, samt tilbud på øretatovering inkl. bedøvelse og registrering i Dansk Katteregister. Kom trygt til din dyrlæge i Holbæk, Hvalsø og Kirke Hyllinge.
Demonstration imod den nye veterinære lægemiddelforordning
04 Feb, 2022
Demonstration imod den nye veterinære lægemiddelforordning
Corona regler
01 Feb, 2022
!!! Coronaregler 1/2-2022 på Dyreklinikken Centrum !!!
Restriktioner på Klinikkerne
06 Dec, 2021
Der er desværre stigende smitte med corona i en grad, så det igen er en samfundskritisk sygdom
Flere indlæg
Share by: